Συμβουλές ασφαλούς διατροφής για τουρίστες!

Τα μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες και άλλες ασθένειες στους ασθενείς, ειδικά όταν επισκέπτονται μία χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τη δική τους και ειδικά αν αυτή η χώρα είναι φτωχή ή δεν έχει καλές υποδομές. Για αν μην πάθετε τίποτα λοιπόν σε κάποιο ταξίδι σας και σας χαλάσει τελείως, ακολουθήστε αυτόν τον απλό οδηγό.

 

Συνήθως είναι ασφαλή

 

  • Ζεστό φαγητό

 

Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν τη λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών, έτσι τα τρόφιμα που είναι καλά μαγειρεμένα είναι συνήθως ασφαλή. αρκεί να σερβίρονται αχνιστά. Να είστε επιφυλακτικοί με τρόφιμα που μαγειρεύονται και αφήνονται να καθίσουν στη ζέστη ή σε θερμοκρασία δωματίου, όπως αυτά που θα βρείε σε κάποιο μπουφέ.

 

  • Αποξηραμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα

 

Τα περισσότερα μικρόβια απαιτούν υγρασία για να πολλαπλασιαστούν, οπότε τα αποξηραμένα τρόφιμα και τα λεγόμενα ξηρά, όπως το ψωμί ή τα πατατάκια είναι συνήθως ασφαλή. Επιπλέον, τα τρόφιμα που συσκευάζονται από το εργοστάσιο σε σφραγισμένα δοχεία, όπως οι κονσέρβες τόνου ή τα συσκευασμένα κρακεράκια, είναι ασφαλή, αρκεί να μην τα έχει ανοίξει ή πιάσει κάποιο άλλο πρόσωπο.

 

Μπορεί να είναι επικίνδυνα

 

  • Ωμά τρόφιμα

 

Πρέπει γενικά να αποφεύγετε τα ωμά τρόφιμα. Τα ωμά φρούτα ή τα λαχανικά μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά μόνο αν τα ξεφλουδίσετε μόνοι σας και τα πλύνετε σε ασφαλές (εμφιαλωμένο ή απολυμασμένο) νερό. Αποφύγετε τις πιατέλες και τους μπουφέδες με κομμένα φρούτα ή λαχανικά. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε προετοιμάσει εσείς οι ίδιοι τα εν λόγω τρόφιμα για κατανάλωση, μην τα φάτε. Οι σαλάτες παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα, διότι τα τεμαχισμένα ή τα ψιλοκομμένα λαχανικά προσφέρουν πολλές επιφάνειες στα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Επίσης, αποφύγετε τις νωπές σάλτσες ή άλλα καρυκεύματα που προέρχονται από φρούτα ή λαχανικά. Το ωμό κρέας και τα ωμά θαλασσινά εννοείται πως μπορεί να περιέχουν μικρόβια. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει και το ωμό κρέας που «μαγειρεύεται» με χυμό εσπεριδοειδών, ξύδι, ή άλλα όξινα υγρά (όπως το cevivhe, ένα πιάτο από ωμά θαλασσινά που είναι μαριναρισμένα σε χυμό εσπεριδοειδών).

 

  • Φαγητά του δρόμου

 

Οι πλανόδιοι πωλητές στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα ίδια πρότυπα υγιεινής με εστιατόρια (τα οποία μπορεί να είναι και πολύ χαμηλά), έτσι θα πρέπει να τρώτε τα τρόφιμα από τους πλανόδιους πωλητές με μεγάλη προσοχή. Αν επιλέξετε να φάτε φαγητά του δρόμου, φροντίστε να ακολουθήσετε  τους κανόνες που ισχύουν για την κατανάλωση όλων των τροφίμων. Για παράδειγμα, αν δείτε κάποιν να πουλάει φαγητό κατευθείαμ από τη σχάρα και αχνιστό, τότε κατά πάσα πιθανότατα θα είναι και ακίνδυνο.

 

  • Θηράματα

 

Με τον όρο θηράματα αναφέρόμαστε στα τοπικά άγρια θηράματα, τα κυνήγια δηλαδή. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν και τροφές που δεν καταναλώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως νυχτερίδες, πιθήκοι ή τρωκτικά. Τα θηράματα μπορεί να είναι μια πηγή ασθενειών ζωικής προέλευσης, όπως ο ιός Έμπολα ή το SARS, και είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *