cruise-tourismΟ τουρισμός είναι σίγουρα η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Είναι ο τομέας της οικονομίας που έχει συνέχεια άνθιση και γενικά όλοι ξέρουμε ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, από ξενοδοχεία έως ταβέρνες και μαγαζιά με σουβενίρ κλπ, έχουν δουλειά και τα βγάζουν πέρα σχετικά άνετα, κυρίως λόγω των εκατομμυρίων τουριστών που έρχονται κάθε καλοκαίρι στην όμορφη χώρα μας και ιδιαίτερα σε μέρη όπως τα νησιά και τη Χαλκιδική. Ακόμη και στην περιοχή μας είναι αυξημένη η κίνηση των τουριστών και ειδικά φέτος αναμένεται να είναι και μεγαλύτερη, καθώς πολλά sites και περιοδικά έχουν ανακηρύξει την Πελοπόννησο τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης και όχι μόνο.

Το θέμα είναι όμως ότι σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες επιχειρήσεις που απευθύνονται στους τουρίστες, βγάζουν παραπάνω χρήματα κι έχουν περισσότερη κίνηση από άλλες που προωθούν παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες. Πολλοί μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό συμβαίνει απλά και μόνο επειδή παρέχουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες από τους ανταγωνιστές τους, πράγμα που ίσως και να ισχύει, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να δικαιολογήσει την τεράστια διαφορά στον τζίρο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας από τα πιο σημαντικά «μυστικά της επιτυχίας» πολλών επιχειρήσεων, ακόμη και τουριστικών, είναι το σωστό internet marketing.Η προωθηση ιστοσελιδων στο google είναι μια από τις πιο δυνατές μορφές internet μάρκετινγκ στρατηγικών για να διαφημιστεί σωστά ενα website αφού αν γίνει σωστά και έχουμε αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα έχουμε επαναλαμβανόμενη επισκεψημοτητα και λογικά αύξηση του πελατολογείου

Internet marketing: το μυστικό της επιτυχίας στον τομέα του τουρισμούΤο digital marketing στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες που ασχολούνται με τον τουρισμό είτε έχουν παρεξηγήσει την έννοια του και νομίζουν ότι αφορά απλά την κατασκευή ιστοσελίδων άρα εφόσον έχουν site είναι καλυμμένοι, είτε επιλέγουν να μην ασχοληθούν σοβαρά με αυτό με την σκεπτόμενοι «καλά τώρα θα έρθει ο τουρίστας διακοπές και θα είναι συνεχώς με το tablet ή το κινητό στο χέρι για να ψάχνει που να φάει και που να μείνει;». Είτε το πιστεύετε είτε όχι λοιπόν, οι τουρίστες όντως χρησιμοποιούν συνεχώς το internet πριν τις διακοπές και κατά τη διάρκεια τους, προκειμένου να αποφασίσουν για όλες τις πτυχές των διακοπών τους, από την διαμονή τους, μέχρι το που θα φάνε κάθε μέρα.

Πλέον λοιπόν δεν αρκεί η δημιουργία ενός site και η καταγραφή του σε διάφορα sites τουρισμού όπως το Booking κλπ. Θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να φροντίσει ώστε η ιστοσελίδα της να βγαίνει πιο ψηλά στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης πιο ψηλά από αυτές των ανταγωνιστών τους, όταν κάποιος θα ψάχνει για σχετικούς όρους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μίας ειδικής διαδικασίας του internet marketing που λέγεται βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή SEO εν συντομία και την οποία συνήθως αναλαμβάνουν ειδικοί του είδους.

Με το Search Engine Optimization στην ουσία κάνετε τις μηχανές αναζήτησης να «αγαπήσουν» την σελίδα σας και να την προτιμούν από αυτές των ανταγωνιστών σας. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν ειδικούς αλγόριθμους για να κατατάξουν τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Οι κατατάξεις αυτές προκύπτουν με βάση κριτήρια όπως τη φιλικότητα της σελίδας προς τον χρήστη αλλά και την χρησιμότητα και πρωτοτυπία του περιεχόμενου της. Ένας SEO Greece Expert λοιπόν, θα φροντίσει ώστε η ιστοσελίδα σας να πληροί όλα τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνονται οι κατατάξεις στα αποτελέσματα για τους όρους αναζήτησης που σχετίζονται με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας ή τα προϊόντα της επιχείρησης με την οποία συνεργάζονται. Έτσι οι σελίδες αυτές θα κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις για πάρα πολύ καιρό.

Γενικά, είναι καλό να απευθυνθείτε σε μια επιχείρηση που να ασχολείται με το SEO στην Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνει σωστά η κατασκευή της ιστοσελίδας σας (η δομή και ο τρόπος οργάνωσης της παίζει σημαντικό ρόλο για τη κατάταξη της) και η προώθηση της. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να αναλάβουν και την συγγραφή περιεχομένου για το διαδίκτυο, έτσι ώστε οι σελίδες σας να είναι πάντα ενημερωμένες με πρωτότυπο και χρήσιμο περιεχόμενο.

Με άλλα λόγια, αν αγαπήσουν την ιστοσελίδα σας οι μηχανές αναζήτησης, θα την αγαπήσουν και οι υποψήφιοι πελάτες σας και όσοι ψάχνουν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε στο διαδίκτυο.

Τα μολυσμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες και άλλες ασθένειες στους ασθενείς, ειδικά όταν επισκέπτονται μία χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τη δική τους και ειδικά αν αυτή η χώρα είναι φτωχή ή δεν έχει καλές υποδομές. Για αν μην πάθετε τίποτα λοιπόν σε κάποιο ταξίδι σας και σας χαλάσει τελείως, ακολουθήστε αυτόν τον απλό οδηγό.

 

Συνήθως είναι ασφαλή

 

  • Ζεστό φαγητό

 

Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν τη λεγόμενη διάρροια των ταξιδιωτών, έτσι τα τρόφιμα που είναι καλά μαγειρεμένα είναι συνήθως ασφαλή. αρκεί να σερβίρονται αχνιστά. Να είστε επιφυλακτικοί με τρόφιμα που μαγειρεύονται και αφήνονται να καθίσουν στη ζέστη ή σε θερμοκρασία δωματίου, όπως αυτά που θα βρείε σε κάποιο μπουφέ.

 

  • Αποξηραμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα

 

Τα περισσότερα μικρόβια απαιτούν υγρασία για να πολλαπλασιαστούν, οπότε τα αποξηραμένα τρόφιμα και τα λεγόμενα ξηρά, όπως το ψωμί ή τα πατατάκια είναι συνήθως ασφαλή. Επιπλέον, τα τρόφιμα που συσκευάζονται από το εργοστάσιο σε σφραγισμένα δοχεία, όπως οι κονσέρβες τόνου ή τα συσκευασμένα κρακεράκια, είναι ασφαλή, αρκεί να μην τα έχει ανοίξει ή πιάσει κάποιο άλλο πρόσωπο.

 

Μπορεί να είναι επικίνδυνα

 

  • Ωμά τρόφιμα

 

Πρέπει γενικά να αποφεύγετε τα ωμά τρόφιμα. Τα ωμά φρούτα ή τα λαχανικά μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά μόνο αν τα ξεφλουδίσετε μόνοι σας και τα πλύνετε σε ασφαλές (εμφιαλωμένο ή απολυμασμένο) νερό. Αποφύγετε τις πιατέλες και τους μπουφέδες με κομμένα φρούτα ή λαχανικά. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε προετοιμάσει εσείς οι ίδιοι τα εν λόγω τρόφιμα για κατανάλωση, μην τα φάτε. Οι σαλάτες παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα, διότι τα τεμαχισμένα ή τα ψιλοκομμένα λαχανικά προσφέρουν πολλές επιφάνειες στα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Επίσης, αποφύγετε τις νωπές σάλτσες ή άλλα καρυκεύματα που προέρχονται από φρούτα ή λαχανικά. Το ωμό κρέας και τα ωμά θαλασσινά εννοείται πως μπορεί να περιέχουν μικρόβια. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει και το ωμό κρέας που «μαγειρεύεται» με χυμό εσπεριδοειδών, ξύδι, ή άλλα όξινα υγρά (όπως το cevivhe, ένα πιάτο από ωμά θαλασσινά που είναι μαριναρισμένα σε χυμό εσπεριδοειδών).

 

  • Φαγητά του δρόμου

 

Οι πλανόδιοι πωλητές στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα ίδια πρότυπα υγιεινής με εστιατόρια (τα οποία μπορεί να είναι και πολύ χαμηλά), έτσι θα πρέπει να τρώτε τα τρόφιμα από τους πλανόδιους πωλητές με μεγάλη προσοχή. Αν επιλέξετε να φάτε φαγητά του δρόμου, φροντίστε να ακολουθήσετε  τους κανόνες που ισχύουν για την κατανάλωση όλων των τροφίμων. Για παράδειγμα, αν δείτε κάποιν να πουλάει φαγητό κατευθείαμ από τη σχάρα και αχνιστό, τότε κατά πάσα πιθανότατα θα είναι και ακίνδυνο.

 

  • Θηράματα

 

Με τον όρο θηράματα αναφέρόμαστε στα τοπικά άγρια θηράματα, τα κυνήγια δηλαδή. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν και τροφές που δεν καταναλώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως νυχτερίδες, πιθήκοι ή τρωκτικά. Τα θηράματα μπορεί να είναι μια πηγή ασθενειών ζωικής προέλευσης, όπως ο ιός Έμπολα ή το SARS, και είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Μνημεία – Μουσεία

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Τοπικής ΙστορίαςΤο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Τοπικής Ιστορίας στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο – νεροτριβή, στον παραδοσιακό οικισμό Χαλανδρίτσας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς λειτουργούσε ο νερόμυλος στο παρελθόν.

Οικισμός Μυκηναϊκής ΕποχήςΟ Οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής ανακαλύφθηκε στη θέση Σταυρός της Χαλανδρίτσας. Ο οικισμός είναι από τα πιο αξιόλογα πολιτιστικά μνημεία στα πεδινά χωριά του Δήμου και προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Ο οικισμός, και το γειτονικό νεκροταφείο της Μυκηναϊκής εποχής με τους θολωτούς τάφους, έχουν κηρυχτεί αρχαιολογικοί χώροι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Θρησκευτικά Μνημεία

Η Iερά Μονή Χρυσοποδαρίτισσας βρίσκεται απέναντι από τα χωριά Καλάνιστρα και Κάλανο, περιτριγυρισμένη από αιωνόβια δέντρα και κήπους. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η Μονή, η οποία είναι πολιούχος του Δήμου Φαρρών, λεγόταν και μονή Νεζερών γιατί βρίσκεται κοντά στο παλιό χωριό Νεζερά. Έχει κηρυχτεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου ΧαλανδρίτσαςΟ Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Χαλανδρίτσας βρίσκεται κοντά στο Φράγκικο Πύργο ή Πύργο του Tremouille. Χτίστηκε το 15ο αιώνα. Σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες. Στο Ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου, η οποία από το 1772 είναι σημαδεμένη από βόλια. Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.Στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο – νεροτριβή, στον παραδοσιακό οικισμό Χαλανδρίτσας. Ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς λειτουργούσε ο νερόμυλος στο παρελθόν.

Φυσικές ομορφιές

Όρος ΕρύμανθοςΣτα σύνορα με το Νομό Ηλείας υψώνεται ο Ερύμανθος, που ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού – Πίνδου. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός (υψόμετρο 2.224 μ.), του οποίου το όνομα σημαίνει ύψωμα στο σχήμα του οστού της ωλένης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που οι μετέπειτα Έλληνες τον έκαναν…βουνό. Εδώ ζούσε και ο τρομερός κάπρος που τον εξολόθρευσε ο γιος του Δία και της Αλκμήνης, ο Ηρακλής. Το βουνό έγινε καταφύγιο κατατρεγμένων και ορμητήριο επαναστατών κατά την Τουρκοκρατία και τη Γερμανο-Iταλική κατοχή, ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για ομάδες πεζοπόρων και ορειβατών. Το άγριο φυσικό περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, η πυκνή βλάστηση, η πλούσια πανίδα, η εξαιρετική θέα, οι πηγές, τα ρυάκια και οι κόκκινοι ή πράσινοι σχιστόλιθοι δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο…

Πείρος ΠοταμόςΚύριος ποταμός στο Δήμο Φαρρών είναι ο Πείρος, ο οποίος πηγάζει από τον Ερύμανθο, διέρχεται νότια της Χαλανδρίτσας διασχίζοντας την πεδιάδα Φαρρών – Χαλανδρίτσας και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Η λεκάνη απορροής του είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Αχαΐα. Στη διαδρομή του, ο Πείρος δέχεται πλήθος χειμάρρων, όπως ο Παραπείρος, το Πουρναρολάγκαδο, το Τρανολάγκαδο και το Μεσολάγκαδο. Κατά μήκος του Πείρου υπάρχει μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από τη Βαλμαντούρα και καταλήγει στα Λακκώματα. Η διαδρομή διασχίζει ένα κατάφυτο τοπίο, ενώ τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια την κάνουν αγαπητή στους πεζοπόρους.

Δήμος Φαρρών - Περιβάλλον

O Δήμος Φαρρών βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του βουνού Ερύμανθος. Πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς Δήμους του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε από τον Φάρητα, γιο του θεού Ερμή και της Φιλομάδειας.

Υπήρχε ως Δήμος Φαρρών από το 1835 και μέχρι τη διάλυσή του το 1912 περιλάμβανε 35 χωριά. Σήμερα, αποτελείται από 16 γραφικά χωριά, που άλλα βρίσκονται στους πρόποδες του Ερύμανθου, άλλα γειτονεύουν με τον Πείρο ποταμό και άλλα βρίσκονται στα πεδινά μέρη του Δήμου.

Η Χαλανδρίτσα είναι η έδρα του Δήμου. Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Πάτρα και αποτελεί κόμβο των μεγάλων οδικών αξόνων Πατρών – Καλαβρύτων και Πατρών – Τρίπολης. Στη Χαλανδρίτσα, φιλοξενείται κάθε χρόνο, η μοναδική στο νομό Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων και Προϊόντων Αχαϊκής Γης.

Οι φιλόξενοι κάτοικοι των 16 γραφικών χωριών και των 50 οικισμών του Δήμου, ο μεγάλος αριθμός ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τα μοναστήρια και το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον, συνθέτουν μια εικόνα που προσφέρεται για μικρές και μεγάλες αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Καμπανιαριό Έλατα, κυπαρίσσια και άλλα αυτοφυή δέντρα σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του Ερύμανθου. Τα μονοπάτια του φημισμένου όρους γοητεύουν πεζοπόρους και ορειβάτες, όπως και το μονοπάτι στις όχθες του ποταμού Πείρου με τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια.

Στα γραφικά καφενεία και ταβέρνες θα πάρετε μια ανάσα, πριν συνεχίσετε τη γνωριμία με την πλούσια χλωρίδα του Δήμου Φαρρών, που αποτελείται από πολλά σπάνια και ενδημικά είδη. Το φυσικό τοπίο, η πατροπαράδοτη φιλοξενία, η ιστορική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη του χρόνου, εγγυώνται στον επισκέπτη ότι δεν θα πλήξει κατά την διάρκεια της παραμονής του.

Μοναδικό Περιβάλλον

Το ανάγλυφο του Δήμου Φαρρών διαμορφώνεται από τις εύφορες πεδινές εκτάσεις, με τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και των δημητριακών, τους ελαιώνες και τους αμπελώνες, και από τους φημισμένους ορεινούς όγκους του Ερύμανθου.

Ο Ερύμανθος βρίσκεται στα σύνορα με το Νομό Ηλείας. Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού – Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές “NATURA 2000”. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός (υψόμετρο 2.224 μ.), του οποίου το όνομα σημαίνει ύψωμα στο σχήμα του οστού της ωλένης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ’ αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό. Στον Ερύμανθο ζούσε και ο τρομερός κάπρος που τον εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής, γιος του Δία και της Αλκμήνης.

Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή βλάστηση, την πλούσια πανίδα, την εξαιρετική θέα, τις πηγές, τα ρυάκια και τους κοκκινοπράσινους σχιστόλιθους.

Από τον Ερύμανθο πηγάζει ο ποταμός Πείρος, που είναι ο κύριος ποταμός του Δήμου Φαρρών. Εξαιρετικά δημοφιλή μονοπάτια περιμένουν τους λάτρεις της πεζοπορίας, να τα περπατήσουν. Είναι βέβαιο ότι θα γοητευτούν από το καταπράσινο τοπίο και θα αποτυπώσουν πανέμορφες εικόνες της φύσης.